Меню сайта

ДНУ ім. Олеся Гончара
Річна контрольна робота https://drive.google.com/open?id=14xlWHqWiFGywHtnvXJ-CnGpDwkbt6ouR
25-29.05.2020
Тема уроку:   Цікава хімія

1 Ознайомитися зі матеріалом
https://www.youtube.com/watch?v=bf2maxJACuo
https://www.youtube.com/watch?v=fTfhlKj5H_o
https://www.youtube.com/watch?v=f-grl7c1ryk
https://lpnu.ua/ihht
2 Прочитати параграф 34
12-15.05.2020
Тема уроку: « Підготовка до контрольної роботи»

1 Повторити параграфи 16 -31
2 Ознайомитися зі матеріалом https://www.youtube.com/watch?v=N1DzbCFCXWE ,
https://www.youtube.com/watch?v=blbfDEl7_wY
3 Тест не заплановано
04-08.05.2020
Тема уроку: «Роль органічної хімії в розв’язанні сировинної, енергетичної, продовольчої проблем.»

1 Прочитати параграф  34
2 Ознайомитися зі матеріалом  https://www.youtube.com/watch?v=P2_puvtjTfU
https://naurok.com.ua/prezentaciya-rol-himi-u-stvorenni-novih-materialiv-rozvitku-novih-napryamiv-tehnologiy-rozv-yazanni-prodovolcho-sirovinno-energetichno-ekologichno-problemi-160030.html
3 Повторити  параграфи 13-33, підготуватися до контрольної роботи
4 Виконати тест  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScjhAcI5WZUcn101TijpbAZwU21PXXWEYIab7s4UT8ulR4JnA/viewform?usp=sf_link
27-30.04.2020
Тема уроку: «Ферменти»
 1 Прочитати стр 191-192
2 Ознайомитися зі матеріалом
3 Виконати тест https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfLe7BgerC5lNt0wFVkYUzGH1X70rY46BHIiSmUefZkbPqh3A/viewform?usp=sf_link
Ферменти, їх властивості, різноманітність та значення
Ферменти (від лат. fermentum – бродіння), або ензими (від грец. еп – всередині, sume – закваска) – білкові сполуки, які є біологічними каталізаторами. Наука про ферменти називається ензимологією. Молекули ферментів є білками або рибонуклеїновими кислотами (РНК). РНК-ферменти називаються рибозимами і вважаються первісною формою ферментів, які були замінені білковими ферментами в процесі еволюції.
Структурно-функціональна організація. Молекули ферментів мають більші розміри, ніж молекули субстратів, і складну просторову конфігурацію, здебільшого глобулярної структури.
 Активний центр фермента – це особлива невелика ділянка молекули білка, яка може зв'язувати субстрат і забезпечувати таким чином каталітичну активність фермента. Активний центр простих ферментів являє собою поєднання певних амінокислот ланцюга з утворенням своєрідної "кишені", у якій відбуваються каталітичні перетворення субстрату. У складних ферментів кількість активних центрів дорівнює кількості субодиниць, і ними є кофактори з прилягаючими до нього білковими функціональними групами. Крім ативного центру, деякі ферменти мають алостеричний центр, який регулює роботу активного центру.
Властивості. Між ферментами і каталізаторами неорганічної природи існують певні спільні та відмінні ознаки. Спільним є те, що вони: а) можуть каталізувати лише термодинамічно можливі реакції і прискорюють лише ті реакції, які можуть відбуватися і без них, однак із меншою швидкістю; б) не використовуються під час реакції і не входять до складу кінцевих продуктів; в) не зміщують хімічної рівноваги, а лише прискорюють її настання. Для ферментів характерні і деякі специфічні властивості, яких не мають неорганічні каталізатори.
Ферменти не руйнуються в реакціях, тому дуже мала їх кількість викликає перетворення великої кількості субстрату наприклад, 1 молекула каталази може розщепити за 1 хв понад 5 млн молекул Н2O2). Зони прискорюють швидкість хімічних реакцій за звичайних умов, але самі при цьому не витрачаються. Усе це разом обумовлює таку властивість ферментів, як висока біологічна активність. Оптимальна дія більшості ферментів виявляється при температурі +37-40°С. З підвищенням температури активність ферментів знижується і згодом зовсім припиняється, а за +80°С відбувається їхнє руйнування. За низьких температур (нижче 0°С) ферменти припиняють свою дію, але не руйнуються. Отже, для ферментів характерна термочутливість.
Ферменти виявляють свою активність за певної концентрації йонів Н, тому говорять про pH-залежність. Оптимальна дія більшості ферментів спостерігається в середовищі, близькому до нейтрального.
Така властивість, як специфічність,  виявляється в тому, що кожний фермент діє на певний субстрат, каталізуючи лише одну "свою" реакцію. Ферменти є каталізаторами з регульованою активністю, яка може суттєво змінюватися під впливом певних хімічних сполук, що збільшують або зменшують швидкість реакції, яка каталізується. У ролі активаторів виступають катіони металів, аніони
Механізм дії. Для розуміння механізму дії ферментів на протікання хімічних реакцій важливими є теорія активного центру, гіпотеза "ключ-замок" та гіпотеза індукованої відповідності. Згідно з теорією активного центру, у молекулі кожного ферменту є одна або більше ділянок, у яких за рахунок тісного контакту між ферментом і субстратом відбувається біокаталіз. Гіпотеза "ключ-замок" (1890, Е. Фішер) пояснює специфічність ферментів відповідністю форми фермента (замок) і субстрата (ключ). Фермент поєднується із субстратом з утворенням тимчасового фермент-субстратного комплексу. Гіпотеза індукованої відповідності (1958, Д. Кошланд). базується на твердженні про те, що ферменти є гнучкими молекулами, завдяки чому в них у присутності субстрату конфігурація активного центру зазнає змін, тобто фермент орієнтує свої функціональні групи так, щоб забезпечити найбільшу каталітичну активність. Молекула субстрату, приєднуючись до ферменту, також змінює свою конфігурацію для збільшення реакційної здатності.
Різноманітність. У сучасній ензимології відомо понад 3000 ферментів. Ферменти, як правило, класифікують за хімічним складом і за типом реакцій, на які вони впливають. Класифікація ферментів за хімічним складом включає прості та складні ферменти
Значення.  Ферменти наявні у всіх живих клітинах сприяють перетворенню одних речовин (субстратів) на інші (продукти). Ензими виступають у ролі каталізаторів практично в усіх біохімічних реакціях, що відбуваються живих організмах – ними каталізується близько 4000 хімічно окремих біореакції Ферменти відіграють найважливішу роль у всіх процесах життєдіяльності, скеровую чи та регулюючи обмін речовин організму. Ферменти широко використовуються народному господарстві.
Деякі приклади використання ферментів у діяльності людини
 
Галузь Ферменти Використання
Харчова промисловість Пектинази Для освітлення фруктових соків
Глюкозооксидаза Для збереження м'яса, соків, пива як антисжиснювач
Амілази Для розщеплення крохмалю до глюкози, яку зброджують дріжджі в процесі випікання хліба
Пепсин, трипсин Для виробництва "готових" каш, продуктів дитячого харчування
Ренін Для виробництва сиру
Легка промисловість Пептигідролизи Для розм'якшення шкір і видалення з них шерсті
Фармацевтична промисловість Папаїн Для видалення зубного нальоту в складі зубних паст
Колагенази Для очищення ран від опіків, обморожень, варикозних виразок у складі мазей і нових типів пов'язок
Хімічна промисловість Бактеріальні протеази Для прання білизни з допомогою біопорошків з ферментними добавками
Сільське господарство Целюлаза Кормові ферменти для збільшення поживної цінності кормів
Бактеріальні протеази Для отримання кормових білків
Генна інженерія Лігази і рестриктази Для розрізання і зшивання молекул ДНК з метою видозміни їх спадкової інформації
Косметична промисловість Калагенази Для омолоджування шкіри в складі кремів і масок

Профиль

Національна дитяча гаряча лінія


1 2 3 ... 40 41 »

,День Конституції

 
Подробнее

Збори

 
Загальні збори колективу 23.07.2020р. Щорічний звіт керівника закладу освіти.
 
Загальні збори колективу (онлайн конференції у додатку ZOOM) відбудуться 23.07.2020р. о 17.00.
 
Подробнее

ГумДеп

 
Доброго дня!
Просимо перейти за посиланням та підписатись на телеграм канал департаменту гуманітарної політики:


https://t.me/joinchat/AAAAAFKIjwyHjZQq9wzm1w

 
Подробнее

Пробне ЗНО

 
Шановні випускники, ознайомтеся будь-ласка, з пам'яткою учасника пробного ЗНО.
Подробнее

Привітання

 
Привітання начальника управління освіти Оксани Салогуб з завершенням навчального року.
Подробнее

Останній дзвоник

 
29.05.2020 року  у нашій школі відбулося свято "Останнього дзвоника".

Пропонуємо вам приєднатися до нас, та переглянути, як це відбувалося :)
 
Подробнее

Останній дзвінок

 
Дистанційне привітання з останнім дзвоником від директорів шкіл м. Дніпра
Подробнее

День Вишиванки

 
З днем вишиванки, друзі!
Традиційно в Україні цей день відзначається в третій четвер травня. Цьогоріч – День вишиванки припадає на 21 травня. День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу.
Подробнее

карантин

 
Кабмін ввів адаптивний карантин.

Він триватиме з 22 травня по 22 червня. Тепер заходи карантину будуть регулюватися в регіонах в залежності від епідеміологічної ситуації.
Подробнее

Графік проведення ЗНО-2020

 
Графік проведення ЗНО-2020
Подробнее